Welke soorten lenzen zijn er?

De lenzen maken de foto. Een lens wordt ook wel een objectief genoemd. Eigenlijk zijn de objectieven die je gebruikt nog belangrijker dan de camera-body die je gebruikt. Zonder goede lens, zijn je foto’s ook van mindere kwaliteit. Lenzen zijn, net als je camera-body, ontzettend duur. Welke lens je nodig hebt ligt natuurlijk aan wat voor foto je wilt maken. Een foto van een landschap maak je met een andere lens dan een foto van een insect. En natuurlijk past ook niet elke lens op elke body. Welke soorten lenzen zijn er en waar gebruik je ze voor?

Verschil tussen een zoomlens en een prime lens
Een prime lens heeft een vaste brandpuntafstand. Dat betekent dat je er niet mee kunt zoomen. Wil je het beeld van je foto veranderen, dan zul je zelf naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts moeten lopen. Sommige fotografen vinden dit juist fijn, het maakt creatief en je ziet dingen in een ander perspectief. Met een zoomlens heb je juist wel verschillende brandpuntsafstanden. Er zijn veel soorten zoomlenzen. Zoomlenzen zijn heel veelzijdig maar ook een stuk groter en zwaarder dan prime lenzen. Er zit veel meer glaswerk in.

Zijn prime lenzen beter dan zoomlenzen?
Veel mensen stellen dat de kwaliteit van de foto’s van een prime lens hoger is dan die van een zoomlens. Er zit minder glaswerk in en minder bewegende onderwerpen. Wanneer je een goede zoomlens (en daarmee wel een hele dure) koopt, kun je het kwaliteitsverlies wel grotendeels beperken. Zo hebben zoomlenzen ook vaker beeldstabilisatie dan prime lenzen.

Een voordeel van een prime lens is dat deze goedkoper is dan een zoomlens. Daarnaast is het gewicht ook een stuk lager. Je bent echter beperkt in gebruik en je moet lenzen wisselen tussen verschillende foto’s. Je kunt dus niet zomaar stellen dat een prime lens altijd beter is dan een zoomlens. Het ligt er aan wat je wil fotograferen en wat je belangrijk vindt. Ben je op vakantie? Dan kun je kiezen voor een zoomlens zodat je slechts één lens mee hoeft te nemen op vakantie. Een camera met lenzen overal mee naar toe sjouwen is namelijk net topsport.

Objectieven voor full-frame camera
Op een full frame camera kun je het beste objectieven gebruiken die daar speciaal voor gemaakt zijn. Wanneer je een ander objectief plaatst op een full-framecamera dan gaat dat ten koste van de brandpuntsafstanden. Je hebt dan dus een lens met eigenlijk hele andere brandpuntsafstanden.

Allround lens
Een allround lens is een veelzijdige lens met verschillende brandpuntsafstanden. Een allround lens is altijd een zoomlens. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hem op veel manieren gebruiken. Wanneer je niet steeds van lens wil wisselen is een allround lens een goed idee.

Fisheye lens
Een fisheye heeft een zeer korte brandpuntafstand tussen de 5 en 15 mm. Het beeld op de foto wordt letterlijk vervormd.

Groothoeklens
Een groothoeklens heeft een brandpuntafstand tussen 16 en 35 mm. Zoals de naam al zegt is het een zeer brede hoek, ideaal voor interieurfotografie, stadsfotografie en landschappen.

Standaard lens
Een brandpuntafstand van ongeveer 50 mm geeft het beeld weer zoals je het zelf met je ogen ziet. Een lens met een brandpuntafstand tussen de 35 en 70 mm wordt gezien als standaard en geeft het beeld weer zoals je dat ook in werkelijkheid ziet.

Telelens
Een telelens is een lens met een zeer grote brandpuntafstand. Je kunt er op grote afstand mee fotograferen. Alles boven de 100 mm wordt ook wel een telelens genoemd. Een telelens gebruik je vooral bij het fotograferen van dieren en sport. Telezoomlenzen zijn groot en zwaar en het is vaak aan te raden om een statief te gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Macro
Een macrolens is een lens met een vaste brandpuntafstand tussen de 50 en 100 mm. Je gebruikt deze lens om een close-up te maken van je onderwerp. Je wil iets op werkelijke grootte op de foto zetten. Je kunt een macrolens goed gebruiken voor het maken van portretten. Een macrolens is een prime lens zonder zoom met een beeldverhouding van 1:1.

Lees ook:

  • Geen gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.