Hoe komt het dat mijn foto onscherp is?

Soms zie je, wanneer je je gemaakte foto’s op de computer bekijkt, dat niet alles scherp is. Een onscherpe foto kan een aantal oorzaken hebben. Het is moeilijker om een scherpe foto te maken van een object dat beweegt. Maar ook wanneer je een foto maakt van een landschap of een stilstaand object, kan je foto onscherp zijn. Gelukkig kan je met wat oefening gemakkelijk een onscherpe foto voorkomen.

Camera is bewogen
Tijdens het maken van de foto kan het gebeuren dat je camera ongemerkt beweegt. Dat kan al gebeuren door het indrukken van de knop waarmee je de foto maakt. Soms kun je ervoor kiezen de camera te bedienen zonder gebruik te maken van de knop. Maar aangezien je de knop toch het meest gebruikt om foto’s te maken is het belangrijk om hiermee te oefenen en de knop niet te enthousiast in te drukken.

Tip: wanneer je met een statief fotografeert moet je de automatisch beeldstabilisatie van je lens juist uitzetten. Wanneer je deze aan laat staan kan dit voor onscherpe foto’s zorgen.

Te lange sluitertijd
Met een lange sluitertijd loop je een groter risico op onscherpe foto’s. Dat kan een aantal oorzaken hebben. Zo heb je een grotere kans dat hetgeen je op de foto wilt zetten, beweegt. Een dier, auto of enig ander bewegend object blijft niet lang genoeg stil staan. Anderzijds is er een grote kans dat je je camera beweegt tijdens het maken van de foto. Daarom is het over het algemeen verstandig om de sluitertijd laag in te stellen. Maar uiteraard heb je wel voldoende licht nodig voor je foto. Een goede stelregel is dat wanneer je uit de hand fotografeert, een sluitertijd van 1/100 en alles sneller dan dat, snel genoeg is om een scherpe foto te maken. Maar dit is uiteraard ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van je lens en of je een vaste hand hebt. Lees hier alles over de sluitertijd.

Verkeerd ingesteld diafragma
Met name wanneer je met een laag diafragma fotografeert, zorgt een verkeerde scherpstelling voor een onscherpe foto. Bij een laag diafragma zorg je er namelijk voor dat alleen het onderwerp scherp op de foto staat en dat de omgeving juist wazig is. Dit is heel mooi, maar wanneer je niet scherpstelt op hetgeen je scherp wilt hebben dan zal dat juist wazig blijven. Wanneer je met een hoger diafragma fotografeert heb je hier minder snel last van omdat een groter gedeelte van je foto scherp zal zijn. Lees hier alles over het diafragma.

Verkeerd scherpstellen
Het ligt nogal voor de hand, maar wanneer je niet goed scherp stelt, dan krijg je ook geen scherpe foto. Je camera heeft waarschijnlijk veel verschillende scherpstelmogelijkheden. Je kunt kiezen voor automatisch scherpstellen of handmatig scherpstellen. Het is handig om goed te begrijpen wat je camera kan en in welke situatie je welke instellingen wilt gebruiken.

Geen contrast in de foto
Wanneer een foto geen contrast heeft, lukt het de camera simpelweg niet om scherp te stellen. Je zult dan nooit een scherpe foto kunnen maken. Er moet echt een contrast in de foto zitten wil de camera kunnen scherpstellen. Wanneer er onvoldoende contrast is, weigert de camera meestal om een foto te maken. Maar wanneer er weinig of slecht contrast is, wordt de foto wel gemaakt maar heb je geen scherpe foto.

Te hoge ISO-waarde
Een te hoge ISO-waarde kan ervoor zorgen dat er te veel ruis op de foto zit. Dit zorgt voor een onscherpe foto. Een goede camera kan scherpe foto’s maken met een hele hoge ISO-waarde. Heb je een minder goede camera, dan moet je goed opletten hoe je de ISO-waarde instelt.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.